Přihlášení
OKEJ

Detail článku blogu

Jednoduché zřízení a správa Docker kontejnerů pomocí RancherOS

6.3.2019Josef Chládek

RancherOS je minimalistická verze Linuxu zaměřená na hostování Dockerových kontejnerů. V tomto článku se podíváme na instalaci RancherOS a spuštění webového rozhraní RancherOS.

Začínáme výběrem VPS

V uživatelském rozhraní si v objednávce VPS služeb vybereme RancherOS a hostingový plán pro naše nové VPS (dle vašich preferencí na cílový výkon např. S1 s 20 GB SSD, 1 x vCPU a 2GB RAM - pokud vám zvolené parametry nebudou později dostačovat lze je kdykoliv navýšit přímo z rozhraní).

Instalace RancherOS na VPS

Zřízení VPS s RancherOS je záležitost okamžiku, díky ultra odlehčené distribuci Linuxu to zabere jen chviličku. V uživatelském rozhraní si z detailu zřízeného VPS otevřeme webovou konzoli. Můžeme použít také vlastního VNC klienta nebo připojení přes SSH.

RancherOS Web konzole

V konzoli nejprve nastavte uživatele pro váš RancherOS (viz příklad níže), kde nastavujeme uživatele rancher s heslem TajneHeslo. Vám doporučujeme zvolit údaje vlastní:

  • sudo ros install -d /dev/vda --append "rancher.password=TajneHeslo"

Jakmile se vám zobrazí Continue potvrďte volbou "Y" a stejným způsobem potvrďte i následující požadavek na Reboot. Po rebootu se v konzoli přihlaste přes vámi nadefinovaného uživatele.

Nyní do konzole zadejte postupně následující dva příkazy (viz níže), kde za "IP.ADRESA.SERVERU" nahraďte IP adresou vašeho VPS:

  • sudo docker run -d --restart=unless-stopped -p 8080:8080 rancher/server
  • sudo docker run --rm --privileged -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v /var/lib/rancher:/var/lib/rancher rancher/agent http://IP.ADRESA.SERVERU:8080

Nastavení web GUI RancherOS

Po dokončení instalace bude webové GUI rozhraní dostupné na adrese http://IP.ADRESA.SERVERU:8080 nebo https://IP.ADRESA.SERVERU:8080. Ve Web GUI si nastavte admin uživatele pro přihlášení (viz menu "Admin > Access Control"). Na zobrazené stránce klikneme na local a poté zadáme: login username, fullname, password a nastavení potvrdíme.

Web GUI RancherOS - Admin settings

Nyní máme připravený server s RancherOS a plně funkčním web GUI pro správu kontejnerů. Spustit můžete vlastní image nebo využít již připravené, ať už z katalogu přímo v RancherOS nebo například z DockerHubu https://hub.docker.com.

Web GUI RancherOS - Přidání kontejnerůWeb GUI RancherOS - KatalogWeb GUI RancherOS - Ubuntu

Vyzkoušejte si práci s Docker kontejnery pod taktovkou RancherOS také, naše VPS vám jsou k dispozici po přihlášení k vašemu účtu.


Sdílej článek:
< Zpět na výpis článků