Přihlášení
OKEJ

Detail článku blogu

Rozvoj našich služeb od hostingu až po virtuální servery

21.2.2018Josef Chládek

Píše se rok… a jeskynní malby na jihu Francie, ne to je jiný příběh.

Píše se rok 2002 a začínáme poskytovat služby v oblasti webhostingu a registrací domén. Relativně rychle získáváme tisíce zákazníků a s rostoucím počtem zákazníků také rostou jejich požadavky na kvalitu a šíři služeb.

Virtuální servery byly logickým krokem po webhostingu. Jak poskytovat kvalitní služby v oblasti virtuálních serverů za rozumné peníze?

Řešením je vlastní vývoj!

Od začátku jsme chtěli služby poskytovat v reálném čase bez nutnosti sounáležitosti technické podpory či administrátorů. Proto jsme se pustili do běhu na dlouhou trať a začali si psát vlastní virtualizační platformu nad open source řeším KVM Red Hat.

Celý koncept je stavěn jako automatizovaná stavebnice, která dává uživateli do ruky snadno ovladatelný nástroj pro rychlé zřizování a správu infrastruktury.

S každou další verzí přichází novinky v podobě splněných přání našich zákazníků: Vytváření uživatelských image, virtuální sítě, parkování serverů, změna konfigurace serverů… ovládání přes API.

S ohledem na množství virtuálních serverů, které provozujeme, je logické, že přišly dotazy na managed servery. Díky vlastnímu vývoji, jsme rychle vybudovali kompetenci administrátorskému týmu, který se stará v režimu 24/7 o servery, kde zákazníci nechtějí řešit záležitosti spojené s operačním systémem, nastavením Apache, databáze či PHP, ale chtějí se věnovat pouze vlastní aplikaci.

Dnešní podoba celého uživatelského rozhraní je rozdělena na část SaaS, kde vybrané aplikace poskytujeme jako full managed službu. Nejvíce se věnujeme aplikacím nad Linuxem ať už přímo vlastnímu řešení mail serverů nebo aplikační nadstavbě WebApps. Oběma variantám budeme v budoucnu věnovat vlastní články.

Druhou částí jsou virtuální servery. Tato sekce je naší největší chloubou a jsme na ni opravdu pyšní. Jednoduché a přehledné. Vyberte si OS, aplikaci nebo instalujte jednoduše ze své předchozí zálohy serveru. Zvolte vhodnou konfiguraci profilu (CPU, RAM, Storage) a klikněte na objednat. V případě, že si chcete nainstalovat konkrétní aplikaci (např. webový server WebApps, MariaDB, apod.) Manuální instalace operačního systému vás ušetříme a obdržíte přístupové údaje už přímo do zvolené aplikace.

Třetí částí jsou domény, které z historického hlediska dávají smysl vzhledem k povaze služeb a struktuře zákazníků.

Vývoj našeho rozhraní:

Podívejte se na vývoj našeho uživatelského rozhraní od prvních krůčků po současnou podobu.

Správa WWW v uživatelském rozhraní - starší generace 3Správa serveru v uživatelském rozhraní - starší generace 4Objednávka VPS v uživatelském rozhraní - aktuální generace

Ještě jste naše uživatelské prostředí neviděli? Pak neváhejte a "proklikejte si" celé naše uživatelské rozhraní sami.


Sdílej článek:
< Zpět na výpis článků