Přihlášení
OKEJ

Detail článku blogu

WebApps server – možnosti webového LAMP serveru

30.7.2018Josef Chládek

Naši zákazníci nejčastěji využívají virtuální servery pro provoz webových projektů, proto WebApps server využívají především weboví vývojáři, kteří chtějí ušetřit čas s přípravou nového LAMP serveru a manuální instalací potřebných komponent. WebApps toto po založení VPS udělá za vás. Přednastavenou konfiguraci může přesto zkušenější uživatel nadále libovolně měnit pomocí SSH nebo VNC konzole.

WebApps server nebo také označovaný jako LAMP VPS disponuje nainstalovaným operačním systémem Linux (s distribucí CentOS 7), webovým serverem Apache (stávající verze httpd-2.4.6-80), databázovým serverem MariaDB (stávající verze 10.1.34-1) a aplikačním serverem PHP (ve verzi 5.6. nebo 7.2). Server po instalaci obsahuje na 400 balíčků mezi nimi mužeme ještě zmínit např. Perl nebo Python.

Nyní se blíže podíváme, jak snadno a rychle si můžete LAMP Web server zřídit a jaké možnosti nabízí uživatelské rozhraní pro správu jednotlivých částí.

Začínáme s výběrem

Jakou zvolit instalaci, WebApps server nebo WebApps server Image?

WebApps - Výběr instalace v objednávce

V případě, že zvolíte první možnost, bude instalace trvat o něco déle než v druhém případě, a to cca 6 minut. Během instalace proběhne automatická kontrola všech dostupných aktualizací pro operační systém CentOS, Apache server, databázový server i server aplikační. Budete mít jistotu, že jste právě spustili server, který byl kompletně aktualizován. V případě, že zvolíte instalaci z Image, bude proces asi 3x rychlejší, ale nemusí obsahovat nejnovější aktualizace celého systému.

WebApps - Instalace

Další možnosti serveru s WebApps?

Ve výběru aplikací VPS naší objednávky lze zvolit i rozšířenou variantu serveru s WebApps a to o předinstalace nejznámějších redakčních systémů Joomla, Drupal, Wordpress, Magento nebo MediaWiki.

Máme zřízeno, máme nainstalováno…

Po dokončení instalace můžeme se serverem ihned začít pracovat. Srdce WebApps naleznete v uživatelském rozhraní v detailu serveru na záložce Web aplikace.

Záložka WebApps

Podívejme se na jednotlivé záložky a možnosti, které skrývají

APACHE:

Nastavení WWW – vám nabídne správu domén, aliasů, přesměrování, aktivaci SSL a vytvoření cesty k FTP adresáři na serveru s obsahem pro váš web. K dispozici je zde také užitečná funkce restartu Apache serveru v případě jeho pádu, a to nezávisle na VPS.

Uživatelé – tato záložka zahrnuje snadnou správu FTP uživatelů, jejich zakládání nebo mazání. Nastavením domovského adresáře určíte právo uživatele přistupovat do konkrétní FTP složky u založené domény viz téma "Nastavení WWW". FTP server je možné restartovat nezávisle na VPS.

WebApps - Nastavení ApacheWebApps - FTP uživatelé

SQL SERVER

Databáze - zde snadno a rychle na jedno kliknutí založíte novou MariaDB databázi nebo v případě potřeby databázový server restartujete nezávisle na VPS.

Uživatelé – obdobně jako ve správě FTP uživatelů i zde vytváříte nebo mažete SQL uživatele s oprávněním přístupu k té či oné databázi, navíc je zde i možnost nastavení zabezpečení přístupu z konkrétní IP adresy ze které lze k databázi přistupovat.

WebApps - Správa SQL databázíWebApps - Správa uživatelů SQL databází

PHP SERVER

Konfigurace PHP - v rozhraní jsou k dispozici nastavení nejběžnějších funkcí PHP a není proto třeba řešit úpravou souboru php.ini z příkazového řádku:
  • Max_execution time – umožnuje nastavit maximální časový limit zpracování požadavku.
  • Max_input_time – umožnuje nastavit maximální čas, po který bude PHP zpracovávat vstupní data.
  • Memory_limit – umožnuje nastavit maximální velikost RAM pro PHP, kterou si může server vzít.
  • Display_errors – umožnuje zobrazit chyby ve vašich web aplikacích (doporučujeme zapnout po dobu vývoje nebo analýze příčin nefunkčnosti aplikace).
  • Post_max_size – umožnuje nastavit maximální velikost odeslaných dat.
  • File_uploads – umožnuje povolení nebo zamítnutí možnosti nahrávat soubory.
  • Upload_max_filesize – v případě povolení nahrávat soubory, zde definujete maximální velikost uploadovaného souboru.
  • Allow_url_fopen – povolení vzdáleného otevírání souborů na jiných serverech.

Chybové stránky – v případě chyby vaší webové aplikace, lze nastavit cesty k vašim chybovým stránkám, např. pro kód chyby 404 - stránka nenalezena.

WebApps - Konfigurace PHPWebApps - Chybov0 stránky

CRON

Potřebujete v pravidelných intervalech načítat na webu data z "XML feed" vašeho dodavatele pro váš eshop nebo volat pravidelné vykonání funkce pro jakýkoliv jiný skript? Pak ve správě vašich Cronu jednoduše stačí zvolit interval volání a url cestu k vašemu skriptu na serveru a je hotovo.

WebApps - Cron

FIREWALL

K dispozici je také rozhraní pro Firewall neboli nastavení zabezpečení síťového provozu vašeho serveru pro IPv4 a IPv6. Firewall je určen pro pokročilejší uživatele, kteří se v nastavení orientují a troufnou si definovat vlastní pravidla.

Webapps - Firewall

ROOT PŘÍSTUP

Pro pokročilejší uživatele, kteří si chtějí svůj server spravovat sami přes VNC konzoli a jeho příkazovou řádku je k dispozici nastaveni hesla správce serveru uživatele "root".

Shrnutí

Prošli jsme si celý proces výběru a zřízení WebApps serveru. Zároveň jsme se podívali na jednotlivé části LAMP web serveru a jejich možnou konfiguraci a nastavení. Usnadní Vám připravené prostředí práci a čas se zřízením nového serveru? Vyzkoušejte si sami, jak snadné je LAMP web server zřídit. Stačí si vybrat startovací plán VPS.

Hledáte garanci dostupnosti nebo správce serveru?

V případě, že potřebujete garanci dostupnosti celého LAMP VPS a sami se chcete zabývat "jen" vývojem aplikace, nemusíte rozumět Linuxu, od toho tu jsou naši administrátoři. Využíjte Managed službu celého LAMP VPS. Nezávazně se zaregistrujte a vyberte si VPS podle vaší představy. Zřízení VPS funguje online na kliknutí.


Sdílej článek:
< Zpět na výpis článků